KAKO DELUJE SONČNA ELEKTRARNA

KAKO DELUJE

USMERJENOST IN NAKLON

Najboljša usmerjenost sončnih panelov je direktno na jug. V primeru, da so paneli obrnjeni proti vzhodu ali zahodu izgubimo 20% energije, kar zmanjša donos. Usmerjenost na sever prepolovi proizvedeno energijo in poveča stroške. Idealen naklon panelov je 35°. V primeru, da ti stoji vodoravno izgubimo 10% energije, v navpični postavitvi pa kar 30%.

SONČNI PANELI - FOTOVOLTAIČNI MODULI

Sonce je v bistvu jedrski reaktor. Sprošča drobne koščke energije imenovane fotoni. Ti fotoni nato  s hitrostjo 300 tisoč km/s v 8,5 minutah prepotujejo 150 milijonov kilometrov od sonca do Zemlje. Sonce v eni uri odda dovolj fotonov, da ustvari dovolj energije, da lahko poskrbi za vse svetovne potrebe po energiji.

Sončni paneli delujejo tako, da puščajo fotone, ki jih sonce sprosti, da od atomov izbijejo elektrone in tako ustvarijo tok električne energije. Sončni paneli so sestavljeni iz številnih manjših fotovoltaičnih celic, povezanih med seboj. Več sočnih panelov kot inštalirate, več energije ustvarite.

Večinoma so v uporabi monokristalnipaneli in polikristalni  solarni paneli. Monokristalnipaneli so sestavljeni iz monokristalnih sončnih celic, ki v elektriko pretvorijo 25 % sončne energije. Omogočajo največji izkoristek med vsemi fotovoltaičnimi moduli, vendar pa so tudi najdražji.  Monokristalne sončne celice so rigidne, kar pomeni, da se takšen modul ne more prilagajati površini, na katero je nameščen. 

Polikristalnipaneli so sestavljeni iz polikristalnih sončnih celic, ki v elektriko pretvorijo 20 % sončne energije. Polikristalni moduli majo nekoliko nižji izkoristek v primerjavi z monokristalnimifotovoltaičnimipaneli, so pa tudi cenejši.

Za vas vgrajujemo monokristalne solarne panele enega največjih, najstarejših in najkakovostnejšega proizvajalca na svetu Suntech.

RAZSMERNIKI - INVERTERJI

Razsmerniki enosmerne vhodne količine (napetost in tok) spreminjajo v izmenične izhodne veličine in jih sinhronizirajo z elektroenergetskim omrežjem. Zagotavljajo kakovosten izhodni signal in ustrezno frekvenco ter nadzor nad delovanjem sončne elektrarne.Omrežni razsmerniki so srce vsakega solarnega sistema.

Za vas vgrajujemo vrhunske razsmernike SolarEdge. Izraelsko podjetje SolarEdge je eden največjih proizvajalec razsmernikov na svetu in edini, ki nudi celovite energetske rešitve za dom in podjetja.

BATERIJE

Nimate omrežja, želite biti neodvisni od omrežja ali pripravljeni na novo zakonodajo? V nekaterih evropskih državah je v primeru samooskrbe že obvezna inštalacija baterije, pri nas pa bo ta verjetno obvezna leta 2023. SolarEdge je za vas zasnoval razmernik StoreEdge ali dodatek k obstoječim razsmernikom, ki vam omogoča polnjenje baterije in pametno upravljanje z energijo.StorEdgepodpira visokonapetostne baterije LG Chem RESU kot tudi ostale 48V baterije drugih proizvjalcev.

 

OPTIMIZATOR MOČI

Optimizator moči je element naprednega sistema sončne elektrarne, ki uravnava delovanje solarnega panela in v vsakem trenutku maksimira njegov izkoristek. Optimizator moči je DC / DC pretvornik, ki se pri montaži poveže z vsakim sončnim panelom ali pa ga v panel vgradi proizvajalec panela.Z uporabo optimizatorja je možno povezati različne tipe in moči panelov. Najbolj je uporaben pri delno senčenih panelih ali panelih z različnim naklonom ali usmerjenostjo, saj tako zagotovi optimalno delovanje vseh panelov. Hkrati optimizatorji v primeru požara zmanjšajo napetost in tako omogočijo normalno gašenje z vodo. SolarEdge optimizatorji so najnaprednejši na tržišču.

PODKONSTRUKCIJA

Strehe so različne po naklonih (od ravnih do strmih) in kritinah (opeka, pločevina, beton, bitumen,…), ki so uporabljene za pokritje. Za vsako streho imamo rešitev nemškega proizvajalca K2 Systems z materiali, ki imajo 12 let garancije. Za vsako namestitev izvedemo statičen izračun, ki vam zagotavlja, da je konstrukcija statično ustrezna, kar je pri številnih zavarovalnicah pogoj za zavarovanje ali izplačilo sredstev v primeru nastanka škode.

Po dogovoru zagotovimo tudi ustrezen strelovod in ozemljitev za vašo sončno elektrarno.

DVOSMERNI ŠTEVEC

Dvosmerni števec zazna smer toka energije in podatke shrani v ločen register. Podnevi je večina poraba manjša od proizvodnje, odvečna energija, ki jo ustvarja sončni sistem, pa se bo vrnila v omrežje (izvoz). Na tej točki je smer toka v omrežje in merilnik shrani podatke v izvozni register. V nočnem času ne nastaja sončna energija in električna energija se uvaža iz omrežja za obratovanje naprav. Zdaj je smer toka iz omrežja v dom in merilnik shrani podatke v uvozni register.

V primeru samooskrbe je nujno, da imate dvosmerni števec. Večina modernih števcev je dvosmernih in tako pogosto ni nujna menjava števca.

NADZOR

Zaradi neslišnosti delovanja sončne elektrarne morebitno napako težko opazimo. Hitro odkrivanje napak omogoča njihovo hitro odpravljanje in zagotavlja maksimalni donos. SolarEdge razsmernik omogoča popoln nadzor sončne elektrarne! Z njegovo pomočjo bomo delovanje elektrarne lahko spremljali po internetu bodisi v službi, doma ali na počitnicah.

VZDRŽEVANJE

Fotovoltaika deluje neslišno. Tako napake težje zaznamo in jih odkrijemo samo z rednim daljinskim nadzorom in periodičnimi osebnimi pregledi. Hkrati s pregledi preprečujemo tudi možnost materialnih škod. Pomembno za dober izkoristek je, da sončne panele občasno čistimo. Najdražja je nedelujoča elektrarna in že krajši izpad lahko pomeni večje stroške od stroškov vzdrževanja.

VAS ZANIMA ŠE VEČ?

Želite dodatne informacije? Naročite se na ogled in vam bomo vse razložili.

Scroll to Top
Call Now Button