PRED NAKUPOM POLNILNICE

POMEMBNE INFORMACIJE PRED NAMESTITVIJO IN NAKUPOM

Zakaj sploh kupiti polnilnico? Polnilnica ni samo hitrejši, je tudi mnogo varnejši in udobnejši način polnjenja vašega avtomobila. Izbor je odvisen od vašega električnega priključka, adapterja v vašem avtomobilu, parkirišča avtomobila in vaših želja.

Domače instalacije niso zasnovane za velike moči in za več zaporednih ur delovanja. Predstavljajte si, da bi vaš grelnik vode neprestano vsak dan deloval po 12h. Samo vprašanje časa je kdaj bi vam inštalacija zaradi preobremenjenosti naredila kratek stik ali celo zanetila požar. Pri nizki napetosti in preobremenjenih inštalacijah, bo prihajalo tudi to večjih izgub energije (tudi do 20%). Avtomobil postane  samo še en porabnik, a hkrati največji porabnik doma. S tem se pomembno poveča možnost izpada glavne varovalke, kar pomeni, da boste brez elektrike, do prihoda monterjev distributerja. Polnjenje se večinoma izvaja ponoči v garaži, brez direktnega nadzora in je tako možnost, da boste pravočasno opazili napako majhna.

Prednosti polnilnic:

  • 10x hitrejše polnjenje
  • Dinamično prilagajanje polnjenja razpoložljivi moči
  • Varnostni mehanizmi za avtomobil, vas in hišo
  • Spremljanje porabe
  • Upravljanje polnjenje tudi na daljavo
  • Dodatno udobje z ročko (ni potrebno iskanje, pripravljanje in pospravljanje kablov)

ELEKTRIČNO OMREŽJE

Polnilnica naj ne bo močnejša od vašega omrežja. Najpogostejša moč enofaznega  priključka je 35A, kar pomeni 8 kW in je tako smiselno vgraditi enofazno 7,2 kW polnilnico. V primeru 3 faznega priklopa je najpogostejša moč 20 A in je tako primerna 11 kW polnilnica.. Trifazen priključek 32A ali več pa je primeren za 22 kW polnilnice.  Vedno lahko priključite manj močno polnilnico oziroma jo priključite samo na eno fazo. V praksi zaradi porabe v vašem domu bo del energije šel v porabnike del pa v električno polnjenje. Nikakor ne priključujte polnilnice enake moči kot jo celotna moč priključka, saj boste gotovo preobremenili omrežje in s tem povzročili odklop glavne varovalke – začasno ostali brez elektrike.

Redki so primeri, ko boste imelo doba viška priključne moči. Vsak dodaten kilovat priključne moči vas bo stal skoraj 2 € na mesec. Dinamično prilagajanje moči (DLM) polnilnice je zato nujen dodatek k vsaki domači polnilnici. DLM avtomatsko zmanjša moč vaše polnilnice, če zazna da je vaše domače omrežje preobremenjeno. Primer: Imate priključno moč 3 x 20A = 14 kW. Instalirali ste 11kW polnilnico. Nekdo prižge pečico in ste že presegli 14 kW. DLM avtomatsko zmanjša moč polnilnice in poskrbi, da se glavna varovalka ne izkopi in da vaš dom ne ostane brez elektrike. Tako tudi ni nepotrebnih stroškov ponovnega priklopa elektro distributerja. Pri 14 kW priključni moči in 11kW polnilnici se boste s tem srečavali skoraj ob vsaki vključitvi sesalnika, sušilnika za lase, grelca vode in podobno. DLM sistem tako poskrbi, da se vaš avtomobil vedno polni z maksimalno razpoložljivo močjo in da vi ne ostanete brez elektrike.

LOKACIJA POLNILNICE

Polnilnico postavimo tam kjer po navadi parkiramo avtomobil – na steni ali stebričku ob hiši ali garaži. Lokacija mora biti čim bližje razdelilni omarici in zagotavljati dovolj prostora za polnilnico. Zaželeno ljudje redno ne hodijo med polnilnico in vašim avtomobilom, saj je samo vprašanje čas, kdaj se bodo spodbili ob kabel in poškodovali sebe in polnilnico.

ELEKTRIČNI AVTOMOBIL

Vsi novi električni avtomobili imajo priključek Tipa 2, pri starejših pa se najdemo tudi Tip 1. Kljub enakemu priključku imajo avtomobili vgrajene različne pretvornike izmeničnega v enosmerni tok. Tako ima vsak svojo maksimalno moč, ki jo lahko sprejme (od 3kW do 22kW) od hišne izmenične polnilnice. Tako bo od 22 kW polnilnice določen avtomobil lahko sprejel samo 7kW.

PREVOŽENI KILOMETRI IN BATERIJA

Močnejša kot je baterija in več kot kilometrov naredite,  moćnejšo polnilnico potrebujete. Za večino priključnih hibridov več kot zadostuje 3 kW polnilnica, saj jih boste s to napolnili najkasneje v nekaj urah (večina hibridov tudi ne omogoča močnejšega polnjenja). Za avtomobile z 40kWh in močnejšimi baterijami (250 km in več dosega), kjer boste redno porabljali večino baterije potrebujete močnejšo polnilnico. S 3 kW polnilnico ne boste pravočasno doma napolnili baterije, ker boste s 3 kW polnilnico baterijo polnili od 15 do 48 ur.

Polnilnice so kompatibilne z vsemi znamkami avtomobilov

Scroll to Top
Call Now Button